Sandie bytte naglar mot rörtänger ”Jag har inte ångrat det en sekund!”

När livet tog en ny vändning valde Sandie Lizzie Bäckström att börja som lärling för att bli sprinklermontör. Som en del av sin utbildning har hon gått Brandskyddsföreningens Behörighetsutbildning Heta Arbeten®. ”Jag har fått med mig så mycket kunskap från kursen och känner mig nu trygg i att brandsäkra en arbetsplats och utföra heta arbeten”, säger hon.

– Det är ett tungt jobb emellanåt. Jag hänger och dinglar från rörtången och tar i så jag blir blå, men det är skitkul!

Sandie Lizzie Bäckström går just nu som lärling hos företaget Mälarsprinkler för att bli sprinklermontör. Hon har tidigare drivit eget företag inom skönhetsbranschen men när livet tog en annan vändning började hon fundera på ett nytt yrke. Hennes man, som jobbar inom sprinkler sedan elva år tillbaka, tipsade henne om att kontakta Mälarsprinkler och på den vägen är det. Sandie har bytt naglar mot rörtänger och tillbringar numera dagarna på en byggarbetsplats.

– Jag har inte ångrat det en sekund. Jag lär mig något nytt hela tiden och jobbar stenhårt på att bli bättre på hantverket för varje dag. Efter tre veckor hade jag lärt mig läsa ritningar. En stor drivkraft är mina tre söner som är superstolta över att mamma jobbar med sprinkler, berättar hon.

Utbildningen var en ögonöppnare

Som en del av sin lärlingsutbildning har hon gått Brandskyddsföreningens Behörighetsutbildning Heta Arbeten®. Hon tycker att utbildningen uppfyllde de förväntningar hon hade och gav henne flera nya insikter.

– Jag har svårt att lyfta ut något särskilt som var extra bra, jag uppskattade helheten. Vi fick ta del av många exempel från verkligheten och det var mycket dialog och utbyte mellan oss deltagare. Läraren var väldigt pedagogisk och lyhörd, vilket gjorde det intressant och relaterbart, säger hon.

Som sprinklertekniker kommer Sandie i kontakt med heta arbeten i flera arbetsmoment, som när de ska kapa rör eller fila till med rondell. Tack vare utbildningen har hon nu fått en större förståelse för alla olika arbetsgrupper som arbetar tillsammans på en byggarbetsplats.

– Vi gick bland annat igenom säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats och riskbedömning. Jag har fått helt nya ögon efter utbildningen och noterar nu saker som kan vara en brandfara men även var exempelvis brandsläckare finns i lokalen. Efter utbildningen blir det tydligt hur alla på ett bygge måste samarbeta och ta hänsyn för att minimera brandrisken, berättar hon.

Det kan handla om att städa undan en yta där tillfälliga verkstäder monteras upp.

– Jag ser många gånger hur det slarvas med att hålla rent på arbetsplatser. Är en yta tom på ett bygge finns det en anledning. I vårt fall bygger vi ofta upp verkstäder där vi ska svetsa eller kapa materiel. Om då någon kommer och lägger ifrån sig sina saker inom ytan ställer det till problem, eller ännu värre kan det ge orsak till brand, säger hon.

Önskar att utbildningen varit längre

Sandie var enda tjejen på utbildningen, något hon är van vid från branschen.

– Jag har faktiskt i forum på nätet sökt efter andra tjejer som jobbar med sprinkler och har hittat två stycken. Jag känner att jag ibland behöver bevisa min förmåga bara på grund av att jag är tjej, dock aldrig på min arbetsplats. Min chef har konstaterat att det finns killar som är svaga också, det är därför det finns verktyg till hjälp. På utbildningen var det först lite stelt när jag dök upp, men läraren kände snabbt av det och presenterade mig som sprinklermontör. Så var det inte mer med det, berättar hon.

Det enda hon tyckte var negativt med utbildningen var att den inte var längre.

– Jag hade uppskattat om det erbjöds ytterligare en dag. Då hade det funnit utrymme för ännu mer fördjupning och mer konsekvensanalys. Det hade även ställt mer krav på oss deltagare som hade fått tänka till ännu mer, menar hon.

Hon uppmanar alla som kommer i kontakt med heta arbeten att gå Brandskyddsföreningens utbildning.

– Ta verkligen tillfället i akt och samla på dig så mycket kunskap du kan, även om du går utbildningen för att uppdatera din behörighet. Kunskap är en färskvara och vi behöver påminna oss själva om vikten av att hålla våra arbetsplatser brandsäkra och hur vi kan arbeta brandsäkert på bästa sätt.