Behörighetsutbildning Heta Arbeten® hålls på distans - Bengt först ut

Heta-arbeten-distans-Bengt.jpg

Hallå där Bengt Sameby, instruktör för Heta Arbeten® från Corema Svetsekonomi. Du var först ut med att hålla Behörighetsutbildning Heta Arbeten® som distansutbildning. Hur gick det?
Det gick bättre än förväntat, jag hade nog trott att det skulle vara besvärligare att få alla ”uppkopplade” men det fungerade direkt. Jag hade bra hjälp av vår It-tekniker som var på plats hela tiden.

Det var lätt att se och kommunicera med samtliga och det kändes nästan som att vara i utbildningslokalen.

Vad tyckte kursdeltagarna om att vara med på distans? 
Jag fick uppfattningen att samtliga deltagare var väldigt nöjda. De kändes bra att interaktionen flöt på bra, kursdeltagarna kunde medverka på samma sätt som om de varit på plats.

Smittspridningen av covid-19 påverkar oss alla. Hur är intresset för att gå behörighetsutbildningen på distans tycker du? 
Intresset är jättestort, samtliga vi varit i kontakt med har varit väldigt positiva till detta. Vi får samtal varje dag om Heta Arbeten® på distans. Möjligheten till distansutbildning är verkligen ett bra initiativ från Brandskyddsföreningen.

Varför är det så viktigt att kunna hålla Behörighetsutbildning Heta Arbeten® på distans under coronakrisen?
Genom distansutbildningarna blir det möjligt för hetarbetare att få sina certifikat förnyade på ett säkert och tryggt sätt och för att kunna fortsätta att utföra sitt arbete. Det är viktigt för oss alla att samhället inte stannar av helt och hållet under coronakrisen.

Utbildningen genomfördes i Zoom. Hur funkade det tycker du?
 – Vi tittade runt lite på utbudet som fanns, pratade med lärare från skolvärlden och kom fram till att ZOOM var ett av de enklare verktygen för distansutbildningar att använda. 20 personer kan delta och man kan enkelt hålla kontakt med alla under utbildningen.

 Det kändes väldigt tryggt att ha vår It-tekniker på plats. Trots att ZOOM är enkelt så är det viktigt att vara 2 personer, en instruktör som håller i utbildningen samt en It-tekniker som håller i det tekniska.

 Vilka lärdomar tar du med dig från din första omgång av behörighetsutbildningen på distans?
 Att det är viktigt att kontakta alla deltagare innan utbildningen för att förklara upplägget med distansutbildning. Det är även bra att ha 2 stora bildskärmar, en som bildspelet visas på och en annan där alla deltagarna syns. Det gör att det är lättare att hålla en tvåvägskommunikation.

Ett tips är att kursdeltagarna använder headset och kopplar upp sig en halvtimme före start så bild och ljud är på plats när man startar.

Har du genomför några fler distansutbildningar av Behörighetsutbildning Heta Arbeten®?
­Ja, i slutet av april körde jag ytterligare en utbildning med 11 deltagare. I maj har jag inplanerat minst 3 till utbildningstillfällen, vilket är roligt.